Släkten

Släkten

Om bloggen

I den här bloggen kommer jag att meddela när något hänt på min hemsida, nya släktuppgifter, nya fotografier eller annat som har eller inte har med släkten att göra. Av och till kanske någon annan fundering också kan smyga sig in. Givetvis hoppas jag också på bidrag och kommentarer från Dig som läser bloggen och hemsidan. Observera att för att kommentera ett inlägg behöver du inte vara inloggad.

Meddela mig om du inte automatiskt får mejl med meddelande om nya inlägg på bloggen, men skulle vilja ha det.

Rökugn i drift-Säfsen januari 2016

DiversePosted by Torgny 2016-02-10 16:54:32
En liten videoupptagning från Jo Rökugnsbyggares demonstration av sin nybyggda rökugn i rökstugan på Säfsens hembygdsgård finns nu på youtube: https://youtu.be/1FW4jV_jAgg
Demonstrationen skedde för Finnsammedlemmar vid konferensen i Säfsen 29-31 januari 2016.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Torgny 2016-02-12 10:59:16

Tack för info Olof!

Visste att din morfar, Ludvig Eriksson, var född i rökstuga, men inte att det var DEN stugan. Häftigt! Tanken svindlar.

För allmän info vill jag påminna att Ludvig E. var hemmansägare, spelman, "fritänkare" och en stor kulturpersonlighet i största allmänhet, bosatt i Tattarfallet i Skattlösberg. Trots stor åldersskillnad god vän med Dan Andersson med stor betydelse för Dans personlighetsutveckling i hans ungdomsår. Läs mer i Olofs släktkrönika "400 år i finnmarken" under fliken "Länkar" på den här hemsidan.


Posted by Olof Mattsson 2016-02-11 22:19:25

Kul att rökugnen är uppbyggd. Min morfar föddes i denna stuga 1866. Ett starkt minne från småbarnsåren var svidande ögon , när han bars på sin mors arm med huvudet i röken nära taket. När Ludvig var fyra år flyttade familjen till en svenskstuga med murad skorsten. Rökstugan stod kvar vid Västerfallet i Frösaråsen till 1919, då flyttades stugan till Älgsjökullen, där man börjat bygga upp en Gammelgård. 1938 flyttades emellertid stugan till sin nuvarande plats.