Släkten

Släkten

Om bloggen

I den här bloggen kommer jag att meddela när något hänt på min hemsida, nya släktuppgifter, nya fotografier eller annat som har eller inte har med släkten att göra. Av och till kanske någon annan fundering också kan smyga sig in. Givetvis hoppas jag också på bidrag och kommentarer från Dig som läser bloggen och hemsidan. Observera att för att kommentera ett inlägg behöver du inte vara inloggad.

Meddela mig om du inte automatiskt får mejl med meddelande om nya inlägg på bloggen, men skulle vilja ha det.

Kyrktagning

DiversePosted by Torgny 2013-07-30 20:04:15

Innebörden i begreppet kyrktagning/kyrkotagning som av och till dyker upp i de gamla dokumenten har under tidens lopp varierat. Det förekommer t ex i berättelsen "Lönns och Scherps i Vitklinten" på den här hemsidan: http://torgnylaas.se/Egna%20texter/Lonn-Scherp.html där min morfars fars halvsyster, Lovisa Jansdotter Lönn, blir vigd med författaren Dan Anderssons morfar, Daniel Scherp, samtidigt som hon kyrktas efter att ha fött deras barn, Johannes Scherp.
(En förkortad och tillrättalagd variant av artikeln finns publicerad i Finnmarken förr och nu 2013:1.)

I en artikel i Värmlandsanor 2012:4 redogör Annika Karlsson för begreppet och dess ursprung:
http://www.varmlandsrotter.se/va/index.htm under Artiklar/Värmlandsrötter/2012:4

Först 1986 försvann begreppet från den svenska kyrkohandboken, men lär trots detta fortfarande förekomma i sällsynta fall: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kyrktagning

Ja, visst är det förunderligt vad vi människor ibland lyckats (lyckas?) krångla till vår tillvaro!

  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post53