Släkten

Släkten

Om bloggen

I den här bloggen kommer jag att meddela när något hänt på min hemsida, nya släktuppgifter, nya fotografier eller annat som har eller inte har med släkten att göra. Av och till kanske någon annan fundering också kan smyga sig in. Givetvis hoppas jag också på bidrag och kommentarer från Dig som läser bloggen och hemsidan. Observera att för att kommentera ett inlägg behöver du inte vara inloggad.

Meddela mig om du inte automatiskt får mejl med meddelande om nya inlägg på bloggen, men skulle vilja ha det.

Släkthistoris safari 2; Lönnhöjden

FinnmarkenPosted by Torgny 2018-06-30 11:34:23
För ett par veckor sedan hade jag förmånen att få en guidning i Stora och Lilla Lönnhöjden av Lönnhöjdsexperten par preferance Inger Frykberg.
Den förste att röja och bygga på Stora Lönnhöjden var vår släkts anfader på Lönnsidan Tomas Jönsson Härköinen på 1670-talet. Platsen för den första bosättningen är utan tvekan det som nu kallas Olshöjden. Mera tveksamt om det finns några byggnader kvar från den tiden, troligen inte, men möjligen någon del av uthusen.
Tomas son, Johan, tog sedan upp Lilla Lönnhöjden. Exakt var första bosättningen där låg är oklart. Två alternativ visas i den lilla videon.

Video från junibesöket:
https://www.youtube.com/watch?v=WvdCkqISNMk

Och här en länk till Ingers egen Lönnhöjdshemsida:
http://lonnhojden.se/#home
  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post92

Nygammal reseberättelse från finnmarken

FinnmarkenPosted by Torgny 2016-02-10 11:06:57

Har just lagt upp en ny berättelse för finnmarksintresserade. Det är Sven Lönborgs reseberättelse "Till finnskogen" från Svenska Turistföreningens Årsbok 1901 där han beskriver sin resa i de då fortfarande väglösa hälsingska finnmarkerna. Notera att det Skräddrabo han besöker omöjligen kan vara det Skräddrabo 2,5 mil söder om Alfta där nu det förnämliga finnskogsmuseet ligger http://www.finnskogsmuseet.se/

Det har alltså funnits fler bosättningar i Hälsingland med det egendomliga namnet. Vad är bakrunden till namnet Skräddrabo?

Sven Lönborgs artikel finns under fliken "Finnmark-kultur".

  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post78

Litet nygammal läsning

FinnmarkenPosted by Torgny 2016-01-14 11:36:13

Litet ny läsning på hemsidan.

1. Höslåtter och löfskördande på Finnmarken. På 30 sidor i Svenska Turistföreningens Årsbok 1901 avhandlar den kände domprosten i Karlstad och hembygdsforskaren C.V. Bromander in i minsta detalj hur den delen av den skogsfinska näringen gick till.

Artikeln ligger under fliken "Finnmark-kultur"

2. Egna transkriberingar av två domstolsprotokoll.

- Målet mot Erik Christophersson (Honkainen) för dråpet/mordet på hustrun Malin 1667.
Erik var min ff ff ff ff ff (bl.a.) Tungt arv!

- Hela domstolsprotokollet från Färnebo Häsradsrätts Ting den 10-12 november 1645. Även om det naturligtvis bara är tvister och problem som behandlas får man ändå genom de olika vittnesmålen en god inblick i vardagslivet i Värmlandsberg under 1600-talet. Mycket hor och lönskalägen var det! Och stränga påföljder!

Domstolsprotokollen finns under fliken "Domböcker"

Gå till hemsidan:

  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post75

Till Lövåsen och Fagerberget med tjocka släkten

FinnmarkenPosted by Torgny 2013-10-17 19:58:23
I måndags den 14 oktober träffades nyfunne släktingen Thomas Jansson, hans dotter Agnes, Jan Kruse och jag vid Fagerberget i norra Gåsborn för en tur till våra anfäders marker i finnmarken. Jan Kruse är pappa till den fantastiska hemsidan om Filipstads Bergslag som det finns länk till från den här hemsidan. Fram till i måndags hade jag ingen aning om att vi faktiskt är släkt, dubbelsläkt t.o.m! Både Jan och Thomas (liksom dottern naturligtvis) är ättlingar till Kersti Lås/Waller och Jonas Waller varför vi är släkt både på min mors och min fars sida. Kersti Lås/Waller var dotter till Per Persson Lås d.ä. och alltså syster till den Lås-Per som flyttade till Vansbro och Jonas Waller var broder till min mormor Anna Jansdotter.
Vi besökte först Lövåsen och gick samma runda som jag blev guidad vid i våras av Leif Olsson. Vi passerade då grunden efter huset där Per Persson Lås bodde och där Kersti Lås föddes.
Av gruvexperten Jan Kruse fick vi sedan en guidning runt gruvområdet vid Fagerbergsgruvan där Per Persson Lås d.y. arbetade större delen av sitt yrkesverksamma liv innan flytten till Vansbro efter några år som arrendator i Åsarna. Även Jonas Waller arbetade i Fagerbergsgruvan.
Vi besökte också museet i Nordmark, det spännande huset Glittne där Thomas bott i sin barndom samt Nordmarks kyrkogård med det storslagna monumentet efter "Bergsbruksidkaren" Anders Jansson och hans familj.
En på många sätt mycket intressant dag !

Släktsamling vid V Lövåsen.


  • Comments(1)//slakten.torgnylaas.se/#post56