Släkten

Släkten

Om bloggen

I den här bloggen kommer jag att meddela när något hänt på min hemsida, nya släktuppgifter, nya fotografier eller annat som har eller inte har med släkten att göra. Av och till kanske någon annan fundering också kan smyga sig in. Givetvis hoppas jag också på bidrag och kommentarer från Dig som läser bloggen och hemsidan. Observera att för att kommentera ett inlägg behöver du inte vara inloggad.

Meddela mig om du inte automatiskt får mejl med meddelande om nya inlägg på bloggen, men skulle vilja ha det.

Kusinträffen I Vansbro 1988

SläktenPosted by Torgny 2014-05-09 08:24:16

En något uppiffad version av Göran Låås video från Kusinträffen i Vansbro den 20 augusti 1988 finns nu tillgänglig under fliken "Videofilmer" på startsidan, eller direkt här: http://torgnylaas.se/Filmer/Kusintraff-1988.mp4.
"Kusinerna" syftar här på barnbarn till Karl och Hanna Låås, som levde i Vansbro under 1900-talets första hälft. Karl var sonson till Lås-Per d.ä. Den Lås-Per som nämns i filmen är Lås-Per d.y., som också, liksom sin far, hette Per Persson Lås.
Här kan vi, som fortfarande lever, se och höra yngre och vackrare versioner av oss själva och återknyta bekantskapen med sedan länga bortgångna släktingar.

Förutom de flesta av kusinerna och deras respektive, och i flera fall även barn, deltog de två yngsta av Karl och Hannas barn, Lilli Holmberg och Sigvard Låås, liksom Lillis make, Gottfrid. Sonhustrurna Agda, Hildur och Olga deltog också. Alla nu borta.
Hör kusin Åke Gyllenvåg i högform redogöra för släktens Vansbrohisoria, delvis utifrån eget sökande i Falu-Kurirens arkiv, han var ju journalist, samt berätta anekdoter till sina bilder av olika släktingar. Tyvärr är profilen Åke också borta sedan länge.
Ännu ett tack i efterhand, 26 år senare, till kusinerna Ove Jonsson (också bortgången) och systrarna Ruth Låås och Ingrid Lekare för det utmärkta arrangemanget, till Åke för hans släktkrönika och alla intressanta och underhållande släkthistorier samt till Göran för att händelsen dokumenterades.
  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post62

Finnsamkonferens och ny tremänning

SläktenPosted by Torgny 2014-02-14 16:59:50

Förra helgen genomfördes föreningen Finnsams vinterkonferens, denna gång förlagd till Karlskoga. På hemsidan http://www.finnsam.org/ kan du läsa om föreningen och se programmet. Så småningom kommer också en rapport från mötet med alla de intressanta föredragen att publiceras.

På vägen mot sängen på lördagskvällen råkade jag passera två av söndagens föredragshållare, Lars-Olov Herou och Jan-Erik Björk, som satt vid ett bord och förberedde sina föredrag, bl a om tidiga silvergruvor i Hällefors. Jag råkade då se en bok på bordet "Hällefors och Grythytte Bergslag från 1640 till omkring 1700". Det var en doktorsavhandling vid Göteborgs geografiska institution från 1956 av Ernst Ture Ström. Lars-Olov Herou var snabb att påpeka att författaren var en släkting till en av prenumeranterna på tidskriften Finnmarken Förr och Nu, där han är redaktör. Släktingen hette Rude Ström och bodde i Vansbro och författaren var enligt Lars-Olov Rudes far.

Jag konstaterade omedelbart att det var släkten det handlade om och kollade upp förhållandet. Det visade sig att författaren inte var Rudes far, utan en äldre broder och alltså också en tremänning på Lönn-sidan och dessutom fader till en av mina tidiga inspiratörer i släktforskningen, Elisabeth Håkansson, som också deltog i Släktträffen i Rämmen 2011!

En snabb Googling visade också att Ernst Ture haft många strängar på sin lyra, bl a som konstnär och upphovsman till en kyrkofönstermålning "Skapelsens lovsång" i Orsa missionsförsamlings kyrka till dess renovering 1985. http://orsa-missionskyrka.se/

Hemkommen kollade jag om Ernst Tures avhandling fanns tillgänglig på något antikvariat - och det gjorde den! Så nu ligger ett ex här på bordet framför mig!
Tänk vad litet man vet om sina släktingar!

  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post60

Facebook

SläktenPosted by Torgny 2014-01-04 15:01:33

För alla bloggläsares info: Alldeles nyligen skapade jag en Facebok-grupp kallad "Låås-släkten" tänkt som en mötesplattform för ättlingar till "Ur-Lååsen" Per Persson Lås, 1828-1919, samt ingifta och andra som kan tänkas vara intresserade av Låås-släkten.

Då jag inte vill tränga mig på i onödan, har jag bara anmält minsta möjliga antal medlemmar för att kunna registrera gruppen. De flesta av oss får ju i dag mer information än vi orkar ta emot och jag vill inte öka den belastningen i onödan. Jag hoppas naturligtvis att många ändå kommer att anmäla sig av eget intresse och på olika sätt bidra till information om och kring släkten och dess alla förgreningar med möjlighet också till kontakt med släktingar som vi inte tidigare kände till och som inte kände till oss.

Det är upp till medlemmarna vad vi gör av gruppen. Här hoppas jag på kreativa bidrag.

Är intresset alltför svalt är det lätt att ta bort gruppen.

Vid större intresse kan vi starta en analog grupp för Lönn-släkten - ättlingar efter första Lönnen, Jan Nilsson Lönn 1793-1839.  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post59

Lite INFO om min släkts koppling till Glittne

SläktenPosted by Jansson, Thomas 2013-07-29 21:31:45

Hej!

Det här var riktigt kul att få nya släktkontakter. Har inte hunnit fördjupa mig i din forskning, men jag ser att du har lagt ner mycket och gediget arbete! Själv är jag inte på din nivå, men jobbar på i omgångar. Och jag får väl också erkänna att jag gärna tar hjälp av andra forskare som lagt ut sitt arbete på nätet, men jag försöker kolla av fakta i efterhand. Försökte bifoga några bilder från en släktträff 2010 och ett reportage som handlar om Glittne på den tiden farmor och farfar Agnes och Otto Jansson ägde fastigheten, men lyckades inte pga fel filtyp så de kommer via e-post. Agnes och Otto var tidigare jordbrukare vid Holmsjön, Rämmen där också min far föddes tillsammans med syskonen Svea, Sven, Knut och Ingrid. 1929 flyttade familjen till Nordmark och Bergsgården (Gårn) där de var arrendatorer fram till 1953 då de köpte Glittne. Fars övriga syskon Karl Erik, Karin, Sten, John och Kerstin föddes i Nordmark. Nu finns endast syskonen Karin, Sten och Kerstin kvar i livet. Själv är jag född i Stockholm och vi bodde i Gamla stan där min far var vedhandlare och drev vedaffär i början av 50-talet, men vi flyttade till Glittne 1955 där jag växte upp tillsammans med farbröder, kusiner och andra som också hyrde lägenhet där. Om vi träffas kan jag ge en bättre beskrivning av Glittne, men trots att det var riktigt kallt inomhus på vintern och saknade moderniteter som toalett, rinnande vatten inne var det en härlig tid med farmor och farfar helt nära. Nu är det dags att avsluta denna "uppsats", men jag hoppas vi får tid att träffas någon gång framöver. Jag är nyfiken på INFO från Vansbro dit min farmor Agnes mor, Kristina Persdotter Lås och far,Jonas Jansson Waller flyttade 1925. Enligt vad det sagt mig längtade Kristina under tiden i Vansbro tillbaks till Rämmen. Vi åkte ibland till Vansbro för att hälsa på min fars mostrar och morbröder. Bland annat besökte vi Ida Waller/Frick som var gift med korvhandlare Sven Frick och hade korvkiosk mitt emot järnvägsstationen. Det var lyckan att komma dit till "storstan"!

Ha det så gôtt/ Thomas  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post52

Hälsningar från en "Nordmarking"

SläktenPosted by Jansson, Thomas 2013-07-25 09:35:52

Hej.

Jag heter Thomas Jansson och hittade din släktforskningssida för några dagar sen. Vi är släkt, vad jag just nu kan se, på min farmor Agnes Waller´s sida. Hennes mor hette Kristina Persdotter Lås & var dotter till Per Persson Lås född 1828-06-19. Där startar "vår" släktskap vad jag kan se!
Min far Gustav Konrad Jansson föddes 1921 i Rämmen & familjen flyttade senare till Nordmark där jag hade min barndom & uppväxt. I mitten av 60 -talet flyttade familjen till min mors föräldrahem i Vattholma. Själv bor jag sedan drygt 30 år helt nära dig nämligen i Jumkil. Bälinge känner jag bra till & har tidigare spelat en del i kyrkan & församlingsgården tillsammans bland annat med Stig Larsson som tidigare bott i Bälinge. Min svåger & svägerska var bönder i Rörby till för några år sen. Men Värmland, Nordmark & orterna där min Värmländska släkt kommer från ligger mig dock varmt om hjärtat. Har en lägenhet i Nordmark på dit jag ofta far för vila & avkoppling, men speciellt när jag vill släktforska vilket jag börjat med för några år sedan som rehab efter en stroke.
I juni besökte min fru & jag Monica Zetterlunds museum i Hagfors där jag såg några namn från min släktforskning på farfars sida & det visade sig att jag är släkt med anfadern Lång Kristoffer på både farmors & farfars sida något som jag/vi delar med tusentals andra, men det var ändå en rolig upptäckt. Jag är ingen fullfjädrad släktforskare, men när det börjar höstas sätter jag åter igång vid datorn. Jag är & om du är, intresserad att utbyta lite "släktforskning" är du välkommen att höra av dig.

Jag tackar speciellt för fotot på Per Persson Lås. Bifogar en bild på mitt barndomshem Glittne som du kanske sett om du passerat Nordmark samt en länk till Nordmarks Hembygdsmuseum där det finns många matnyttiga länkar. Vill speciellt puffa för hembygdsföreningen som är i behov av medlemmar & stöd.

http://www.nordmarksmuseum.com/

Ha dä så gôtt.

Hälsningar Thomas Jansson  • Comments(1)//slakten.torgnylaas.se/#post51

Sorgligt meddelande

SläktenPosted by Torgny 2013-06-29 17:09:34

För några dagar sedan fick jag det sorgliga meddelandet att min dubbelkusin Yngve i Vansbro lämnat oss.

Som framgår av dödsrunan i Dalarnas Tidningar var han mycket kunnig i allt om släkten och var dessutom begåvad med en skön humor. Jag hade därför stort utbyte av våra långa, men tyvärr alltför få, telefonsamtal. Nu är han borta och jag är rädd för att det mesta av hans stora kunskaper endast fanns i hans eget huvud. (Men jag hoppas jag har fel, kanske hade han skrivit ner något eller muntligen vidarebefordrat till sonen Lars eller någon annan. Något litet hade ju även jag fått höra.)

Även om våra kontakter inte var alltför frekventa kommer jag att sakna Yngve. Vi var ju dessutom riktigt nära släkt - dubbelkusiner som vi var. (Våra mammor var systrar och våra pappor bröder).

Bifogade länk är en kopia av dödsrunan i dt.

http://torgnylaas.se/Egna%20texter/Diverse/dt%202013-yngve.pdf

  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post47

Asien; ett torp i släkthistorien

SläktenPosted by Torgny 2013-06-03 12:57:25

Asien 2013: Den överväxta husgrunden syns mitt i bilden. Den täta granen växer mitt i ruinen efter murstocken.

Inför exkursionen till Lövåsen häromveckan (se tidigare bloginlägg) lovade Leif Olsson att visa mig platsen för torpet Asien, som figurerar min släkt både på Låås- och Lönnsidan. Asien var ett ensamt torp beläget mitt emellan de två små finnmarksbyarna Yxtjärn/Yxtjärnshöjden och Lövåsen i norra delen av Gåsborns socken. Där växte farfars fars hustru (Lås-Per d y) Lovisa Abrahamsdotter Perlström upp under mycket tuffa förhållanden, som jag försökt skildra i berättelsen om Yxtjärnskvinnorna och där bodde min mormor och morfar (Jan-Olof och Anna Lönn) med familj, som de sista inneboende, när han råkade i luven på rättvisan som jag beskrivit i den bisarra berättelsen om Läderremmen. (Båda berättelserna finns också publicerade i Finnmarken Förr och Nu)

Leif förvarnade att jag skulle bli besviken, för platsen som han fått sig anvisad av två olika sagesmän från trakten visade inga som helst tecken på mänsklig påverkan, något som jag själv också kunde bekräfta med egna ögon.

Jag var dock inte helt övertygad, för positionen stämde dåligt med det läge jag hemma i Bälinge syftat fram från den häradsekonomiska kartan från slutet av 1800-talet. (Ett problem med Asien är att platsen ligger precis mitt i en kartskarv så, att torpmarkeringen finns på ena kartbladet, medan namnet står på det andra!)

Så, när vi skiljts åt efter vår exkursion och Leif och Nils-Erik åkt, sökte jag själv upp det område där, enligt mina beräkningar, Asien skulle ligga. Och se, det dröjde inte länge förrän jag fann tydliga tecken på en husgrund och vad som en gång varit en liten bit odlad mark.

Jag meddelade mitt fynd till Leif och Nils-Erik och i helgen åkte de dit tillsammans med Nils-Eriks sonson Anders Nilsson. De kunde bekräfta vad jag sett och blev också övertygade om att det var rätta platsen för Asien. De undersökte området noggrant och fann också en del andra lämningar.

Nils-Erik hade tillverkat en plåtskylt med torpets namn som nu sitter på platsen.

  • Comments(1)//slakten.torgnylaas.se/#post44

Lövåsen och Låås-namnet

SläktenPosted by Torgny 2013-05-28 13:29:08


I förra veckan fick min tremänning Nils-Erik Nilsson från Lesjöfors och jag specialguidning i skogarna strax norr om Älvsjöhyttan i norra delarna av f d Gåsborns socken i Värmland, en dryg mil SV om Fredriksberg i Dalarna.
Vår guide var en kunnig och entusiastisk, men hostig och sjuk, Leif Olsson från Lesjöfors. Leif, som är upphovsman till ett flertal vandringsleder bland olika kulturminnen i f d Rämmens socken håller nu på att rekognocera för en ny led norrut från Älvsjöhyttan. Den planerade leden är tänkt att passera de gamla finnmarksbyarna Lövåsen och Torraksberg.
Eftersom Lövåsen har en mycket central plats i Låås-släktens historia var det med en känsla av högtid som vi visades runt bland lämningarna efter tidigare generationers mödor. Förutom lämningar efter torpen med tillhörande byggnader och stenmurar fanns där också lämningarna efter "vattvällingkärringas" backstuga. Känns nästan overkligt att någon kunnat leva i en sådan jordkula för inte så väldigt länge sedan.
Jag har försökt beskriva sambandet mellan släkten och platsen; om varför dess plats är så central, om hur det blev som det blev och hur det gick sedan, i en berättelse som jag lag in på hemsidan.
Förutom pikanta saker som ett antal giftermål mellan nära släktingar - på gränsen till inavel - så nämns också andra intressanta och gripande levnadsöden mera i förbigående för den som läser uppmärksamt; t ex hustrun som fick 17 barn (hon dog som 77-åring av lunginflammation, inte "ålderdom" - hade säkert levt ett antal år till med antibiotika), släktskapen med "trollkärringarna" från Yxtjärnshöjden, kvinnan som dog i mjölkstockning ett par veckor efter att nyfödde sonen dött, Jose(Fina) Persdotter Lås/Sundberg som blir änka som 24-åring för att bara några månader senare också förlora lille 1-årige sonen i mässlingen (också ett kusinäktenskap) mm.
Tyvärr handlar det mycket om tragedier och elände - det är ju sådant som lämnat spår efter sig i dokumenten. Vanliga vardagsglädjeämnen, som ju också måste ha funnits, kan vi bara med fantasins hjälp försöka föreställa oss.
Flera frågor ställer sig också, t ex hur det gick till när Per Persson Lås på äldre dagar blev bergsman i bergsmansepokens absoluta slutskede.

Kom gärna med synpunkter och kommentarer, gärna på den här bloggsidan. Det måste finnas släktingar som hört egna berättelser från den här tiden som skulle vara intressanta för oss andra att ta del av. Kanske har jag också skrivit någon felaktighet som bör rättas till.

Berättelsen ligger på hemsidan under fliken "Släktberättelser", men här är en direktlänk till berättelsen: http://torgnylaas.se/Egna%20texter/Laas-Lovasen/Lovasen.pdf

OBS. Använd knapparna längst ned på sidan för att få lagom textstorlek. Där finns också en knapp för att skriva ut artikeln om du hellre vill läsa på papper.

  • Comments(1)//slakten.torgnylaas.se/#post43
Next »