Släkten

Släkten

Om bloggen

I den här bloggen kommer jag att meddela när något hänt på min hemsida, nya släktuppgifter, nya fotografier eller annat som har eller inte har med släkten att göra. Av och till kanske någon annan fundering också kan smyga sig in. Givetvis hoppas jag också på bidrag och kommentarer från Dig som läser bloggen och hemsidan. Observera att för att kommentera ett inlägg behöver du inte vara inloggad.

Meddela mig om du inte automatiskt får mejl med meddelande om nya inlägg på bloggen, men skulle vilja ha det.

Rämsbergets vandringsled 2016

DiversePosted by Torgny 2016-09-21 17:09:05
Har nyligen lagt upp en liten film från sommarens guidade vandring på Rämsbergsleden. Leden går i en 6-7 km lång slinga runt den gamla gruvbyn där så många av våra förfäder levat och verkat, mest på min mors sida genom min mormor Carolina som växte upp där. Fem av hennes bröder tog sig namnet Waller/Valler, så det är också Wallersläktens ursprung. Men även på min Låås-sida genom ingiften i Djuprämmen och våra anor därifrån, t.ex genom giftermålet mellan bergsmansdottern Lisa Christophersdotter från Djuprämmen och den välbeställde bergsmanssonen Sven Matsson i Rämsberget i slutet av 1700-talet.
Ledens upphovsmän har haft vänligheten att inför årets vandring lägga till en slinga förbi "Rämsberget västerst", mormors uppväxtplats! Mycket trevligt och en alldeles speciell upplevelse.

https://www.youtube.com/watch?v=1UUdHS8n6X8


  • Comments(1)//slakten.torgnylaas.se/#post82

Mera GIS-info; Historiska kartor

DiversePosted by Torgny 2016-04-24 17:50:30

I funktionen "Topografiska kartan" finns nu en ny funktion för alla släktforskare. (De tidigare funktionerna öppnas från den symboliska skiktstapeln i övre högra hörnet.)

Genom att klicka med vänsterknappen på musen eller styrplattan någonstans i den topografiska kartan öppnas en länk till Lantmäteriets arkiv för Historiska Kartor och du får en lista över alla tillgängliga historiska kartor över musmarkörens position i den topografiska kartan.

Finns det fornminnen på platsen listas också de.

OBS! För att se kartorna måste du ha Lantmäteriets läsprogram DjVu installerat. Tyvärr stöds inte det programmet av Chrome, men jag tror att de flesta andra web-läsare (Firefox, Explorer, Edge) går bra.  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post81

Karta med GIS-info

DiversePosted by Torgny 2016-04-11 11:38:26

Topografisk webbkarta från Lantmäteriet med valda data från olika verk och myndigheter.

GIS-kunnige sonen har satt upp en intressant kartfunktion som nog kan vara av intresse för andra än mig, varför jag nu gjort den allmänt tillgänglig på min hemsida.

Funktionen blev möjlig efter att Lantmäteriverket i januari i år gjorde sin topografiska karta allmänt tillgänglig över Internet.

Sedan tidigare finns från våra verk och myndigheter mängder med information med en geografisk dimension allmänt tillgänglig. Vad sonen nu gjort är att koppla några väl valda typer av sådan information med den topografiska kartan, så att man i kartbilden kan se de olika objekten och därifrån få direkt tillgång till myndigheternas information om varje objekt.

Det man se är bl.a. olika naturvårdsobjekt, t.ex. Natura2000-skyddade områden, fornminnen och kulturhistoriska byggnader. Speciellt användbart för släktforskare är kanske skiktet med de gamla sockengränserna.

Gå till hemsidan http://torgnylaas.se/ och välj fliken "Topografiska kartan" i huvudmenyn, nere till höger under vinjettbilden.  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post80

Rökugn i drift-Säfsen januari 2016

DiversePosted by Torgny 2016-02-10 16:54:32
En liten videoupptagning från Jo Rökugnsbyggares demonstration av sin nybyggda rökugn i rökstugan på Säfsens hembygdsgård finns nu på youtube: https://youtu.be/1FW4jV_jAgg
Demonstrationen skedde för Finnsammedlemmar vid konferensen i Säfsen 29-31 januari 2016.

  • Comments(2)//slakten.torgnylaas.se/#post79

Rämsbergsleden 2015

DiversePosted by Torgny 2015-10-22 09:50:31

En drygt 11 minuters film från sommarens guidade vandring på Rämsbergsleden finns nu upplagd på Youtube.

Jag hade hoppats att under vandringen få klarhet i var i Rämsberg min mormor Anna Carolina föddes och växte upp. Vandringen blev en fin upplevelse, trots att årets knottplåga nog kulminerade den dagen, men just den förhoppningen gäckades. Men nyligen, när jag kontaktade Monica Janzon i Rämmen för att komplettera några uppgifter i filmen, kom det fram att det finns en torpruin väster om det "Hök-ställe" som leden passerar. Eftersom man under planeringen av leden inte lyckades få fram några uppgifter om det torpet valde man att inte inkludera det i ledens sträckning. Nu inser vi att det svårligen kan vara något annat än det "Rämmen västerst" där Jan Carlsson bodde med sin familj när mormor Anna föddes och som då också är Wallersläktens geografiska ursprungsplats. Det var ju några av mormors bröder som tog sig det namnet.
Kanske kommer leden nu att få ny sträckning?

https://www.youtube.com/watch?v=dlmXDGEq5VI  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post73

Tråkigt meddelande

DiversePosted by Torgny 2015-04-03 13:32:14
Meddelar på detta sätt släktingar och andra bloggprenumeranter den sorgliga nyheten att min kära storasyster Margot i måndags, den 30 mars 2015, avled på Södertälje sjukstuga. Det var hennes leukemi som hon till sist inte orkade stå emot.
Hon fyllde 81 år i februari.
Torgny  • Comments(1)//slakten.torgnylaas.se/#post69

Släkthemsidan- för info

DiversePosted by Torgny 2015-03-09 11:37:40
Webhotellet one.com som jag använder för att publicera den här hemsidan har bytt editeringsverktyg, för att skriva i och underhålla hemsidan, från tidigare "web creator" som jag använt, till "web Editor". Nu har man valt att helt stänga ner web creator varför jag inte kan göra några uppdateringar av den här hemsidan förrän mina sidor är överförda till det nya verktyget.
Tyvärr är flytten inte helt enkel utan kräver en hel del handpåläggning. Trots hjälp av en av mina datakunniga söner i helgen är sidan ännu inte flyttad i användbart skick.

Om, och när, jag kan få hjälp av one.com att flytta sidan vet jag inte. Innan dess kan jag inte göra några uppdateringar med ny info etc, (hög tid för uppdatering av släktträden t.ex.) men den existerande sidan kommer att finnas kvar i nuvarande skick.
Torgny  • Comments(0)//slakten.torgnylaas.se/#post68

Lästips

DiversePosted by Torgny 2015-01-03 16:56:23

Jag har just avslutat läsningen av en mycket bra julklappsbok som handlar om tiden då våra skogsfinska förfäder lämnade orostrakterna i Finland i hopp om ett bättre liv i de svenska skogsmakerna. Författaren, Kjell Söderlund, är väl insatt i ämnet. Han har t ex själv medverkat i arkeologiska utgrävningar av de hus han låter sina huvudpersoner bygga i ett tidigt 1600-tal. Boken är spännande och välskriven med ett tidvis poetiskt språk och heter "Marken brinner". Rekommenderas!

Eftersom vi också härstammar från invandrare kan det vara intressant att läsa vad historikern Dick Harrison skrev häromdagen i Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/invandrarna-en-vinst-for-sverige_4223101.svd

Och vad gäller asylsökande så borde det över huvud taget inte handla om nytta och pengar och hur många vi ska ta emot, utan om att vi har en moralisk och etisk skyldighet att ge skydd och efter behov hjälpa dem som tagit sig hit. Något som vi också förbundit oss till genom internationella avtal. HUR detta ska gå till på bästa sätt, är vad frågeställningen borde vara.  • Comments(1)//slakten.torgnylaas.se/#post67
Next »